Image may be NSFW.
Clik here to view.Vad är det som gör våra utbildningar riktigt bra? Vad är det som gör att de studenter som efter genomgången utbildning lämnar oss väl förberedda för framtidens samhälle och det de ska ägna sig åt efter år av studier? Vad är det som får våra studenter att rekommendera vårt universitet till andra?
Självklart är en mycket viktig del i detta uppbyggnaden av och kvalitetsarbetet med våra utbildningar och våra lärares och övrig personals kompetens och inställning. Frågor som internationalisering, samverkan, forskningsanknytning och breddad rekrytering är också annat som vi känner igen som kvalitetshöjande inslag i våra utbildningar.
Sedan finns det också mängder av andra saker som kan spela en nog så stor roll för att våra studenter. Många av oss lärare tänker kanske inte varje dag på hur i många fall avgörande för studentens studier saker som studievägledning, studenthälsa, möjlighet till bra praktikplatser och hjälp om problem uppstår vid utlandsstudier och mycket mycket annat kan vara. Det här är saker som vi inom universitetet själva kan prioritera upp eller ned. Även om vi lärare och forskare inte varje dag tänker på detta, så brukar sådana här frågor alltid komma upp i budgettider och då inte sällan tämligen ordentligt polariserat. Viktigt är i alla fall att det är vi själva som avgör hur mycket vi vill satsa på detta och vilken standard vi tycker att de ska hålla. Det ligger helt i våra händer.
Men så finns det saker som kan ha enorm påverkan, om inte kvaliteten på själv utbildningarna, så definitivt hur det går för våra studenter och därmed hur väl förberedda de är när de lämnar oss. Och mer än så. Saker som påverkar vår möjlighet att överhuvudtaget attrahera de studenter vi vill till våra utbildningar. Rekrytering, retention och genomströmning beror också till mycket stor del på hur våra studenter mår också utanför föreläsningssalen eller laborationslokalen.
På ett sätt kan man kanske säga att det är en ödets ironi att en av de allra viktigaste frågorna som rör både våra rekryteringsmöjligheter och våra möjligheter att förbereda de bäst tänkbara studenterna för framtida samhälle, hänger på något där vi egentligen inte har någon som helst vare sig möjlighet eller laglig rätt att gör något åt. Det handlar förstås om bostadssituationen och möjligheten för våra studenter att få ett vettigt studentboende.
Image may be NSFW.
Clik here to view.För lite drygt ett år sedan såg situationen för vissa delar av universitetets verksamhet mycket kritiska ut just på grund av den stora bostadsbristen för studenter. VI har länge haft ett viktigt mål om att öka antalet internationella studenter. Vi har till och med tagit med det som en parameter för att fördela pengar. Som läget är nu har vi egentligen inte någon möjlighet till det. Man reser inte från en annan världsdel till Umeå utan att veta att man har någonstans att bo och när det gäller våra utbytesstudenter, så kan vi inte teckna nya avtal eller utöka antalet utbytesstudenter i befintliga om vi inte kan garantera bostäder för dem.
Också när det gäller nationella studenter vet vi inte säkert hur många som tackat ja till sin utbildning, men aldrig kommer eller hur många som kommer till Umeå, men efter någon vecka, några månader eller någon termin ger upp och reser tillbaka hem då det inte gått att få något vettigt boende.
För ett eller två år sedan såg det alltså väldigt mörkt ut. Glädjande nog, mycket glädjande nog, har det hänt väldigt mycket det senaste året och som vi kunnat läsa i flera nyheter på universitetets hemsida (t.ex. http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/campusutveckling/byggboom-pa-campus/ ) ser situationen bättre ut redan inför hösten 2016, men framförallt efter ytterligare några år. Det finns idag således stort hopp för något som påverkar våra utbildningar och våra studenter i så hög utsträckning, men som vi egentligen inte har någonting att säga till om.
Det finns naturligtvis många orsaker till att det nu börjar röra på sig och gå åt rätt håll, men en ganska avgörande sak tror jag trots allt är att kommun, landsting, Akademiska hur, olika bostadsaktörer och vi gemensamt tagit krafttag och samarbetet på ett myckImage may be NSFW.
Clik here to view.et gott sätt.
Extra roligt är det att så pass mycket händer i och runt vårt campus. 280 studentlägenheter är på gång där och Akademiska hus planerar för över 400 studentlägenheter inom campus. Senast 2017 tror David Carlsson (Akademiska hus regiondirektör) att minst 700 studentlägenheter kommer att stå färdigbyggda och klara vid campus. Samtidigt öppnar snart den nybyggda gymnasieskolan och ett dagis på campusområdet. Äntligen känns det som att vi är på väg mot det som vi under så många år, så lång tid, kämpat för: Ett levande campus. Levande inte bara på dagtid utan under större delen av tiden på dygnet och veckans dagar.
Internationellt, inte minst i Asien och USA, är det ju väldigt vanligt att studenter bor på campusområdet och alla som besökt universitetet i dessa delar av världen vet hur det bidrar till ett helt annat klimat och en helt annan stämning vid universitetet. Något som jag tror också gynnar studierna och våra utbildningar. Ju mer studenter umgås med varandra och pratar om sina kurser och utbildningar, desto bättre blir de ofta.
Således kan vi nu börja blicka framåt igen, återgå till våra planer, mål och visioner om en större andel internationella studenter på campus, färre hinder för rekrytering av nationella studenter och – framförallt – en större trygghet och därmed ett bättre studieklimat för våra studenter!